English Version
Πολυμέσα
περισσότερα
Εκδόσεις
Αρχική Σελίδα / Δήμος Καραβά / Διδυμοποιήσεις / Τελετή Αδελφοποίησης στο Δήμο Αμυνταίου - Μέρος Α'
Τελετή Αδελφοποίησης στο Δήμο Αμυνταίου - Μέρος Α'

Μέσα σ’ ένα εξαιρετικό κλίμα αδελφοσύνης και συστράτευσης στον αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού για λευτεριά και δικαίωσης πραγματοποιήθηκε τη Κυριακή 2 Νοεμβρίου στη αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου στη Λευκωσία, η τελετή αδελφοποίησης μεταξύ των Δήμων Καραβά και Αμυνταίου (νομού Φλωρίνης).

Η ιστορική σύνδεση μεταξύ των δύο Δήμων ξεκινά πριν 95 χρόνια από την περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων του 1912-13, όταν μεταξύ των Κυπρίων εθελοντών βρέθηκαν στο Βαλκανικό μέτωπο 45 Καραβιώτες με επικεφαλή τον ιατρό Ιωάννη Πηγασίου. Η κωμόπολη Καραβά είχε προσφέρει κατά την περίοδο εκείνη το μεγαλύτερο αριθμό εθελοντών από όλες τις περιοχές της Κύπρου.

Λεπτομέρειες αναφορικά με τη συμμετοχή των Καραβιωτών στους Βαλκανικούς Πολέμους, βρίσκουμε καταγραμμένες σε ανταποκρίσεις από το μέτωπο που έστειλε ο γιατρός Πηγασίου στην εφημερίδα «Η Φωνή της Κύπρου». Αποσπάσματα από το ημερολόγιο του ιατρού Ιωάννη Πηγασίου διαβάστηκαν στην εκδήλωση, με πολλαπλά μηνύματα φιλοπατρίας και περηφάνιας για τη συμβολή των Κυπρίων εθελοντών για απελευθέρωση των περιοχών της Μακεδονίας μεταξύ των οποίων και της περιοχής του Δήμου Αμυνταίου.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο έντιμος Υπουργός Εσωτερικών κ. Νεοκλής Συλικιώτης, ο πρόεδρος της τοπικής Ένωσης Δήμων και κοινοτήτων νομού Φλωρίνης, και δήμαρχος Κλεινών κ. Δημήτρης Ηλιάδης, ο Μητροπολίτης Κερύνειας κ.κ Παύλος, ο αρχιμανδρίτης Σεβαστιανός Τοπάλης εκ μέρους του μητροπολίτη Φλωρίνης, ο δήμαρχος του αδελφοποιημένου δήμου Λειψών κ. Μπενέτος Σπύρου, ο πρόεδρος του προσφυγικού σωματείου «ο Καραβάς» κ. Νίκος Χ’ Στεφάνου, και ο πρόεδρος του συνδέσμου Κυπρίων του νομού Φλωρίνης κ. Ανδρέας Ιωάννου.

Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο δρ. Πέτρος Παπαπολυβίου επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου με θέμα «Κύπριοι Εθελοντές στους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-13».

Στις ομιλίες τους, οι δήμαρχοι Καραβά και Αμυνταίου κ. Ιωάννης Παπαϊωάννου και Κωνσταντίνος Θεοδωρίδης, αντίστοιχα αναφέρθηκαν στη σημασία και στους στόχους της αδελφοποίησης και έδωσανένα βασικό περίγραμμα δράσης μέσα από το οποίο θα δημιουργηθούν δεσμοί συνεργασίας και αλληλοστήριξης με άξονες δραστηριοποίησης την ενεργή συμμετοχή των πολιτών των δύο δήμων σε εθνικούς, πολιτιστικούς, κοινωνικούς, αθλητικούςκαι άλλους τομείς.

Μεγάλη συγκίνηση έδωσε στην εκδήλωση η παρουσία της Ελένης Πηγασίου Κωνσταντινίδη κόρης του Ιατρού Ιωάννη Πηγασίου,στο πρόσωπο της οποίας τιμήθηκε ο αείμνηστος ιατρός Πηγασίου για τη μεγάλη και πολύπλευρη προσφορά του προς την κωμόπολη Καραβά.

Στο καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης έλαβαν μέρος, η χορωδία «Η Φωνή της Κερύνειας»με την καθοδήγηση της μαέστρου της κ. Νέλλης Λουκαϊδου καθώς επίσης χορευτικό συγκρότημα από την περιοχή του Δήμου Αμυνταίου με παραδοσιακούς χορούς που κατενθουσίασαν το ακροατήριο.

Εξαιρετικήμε δυνατά μηνύματα φιλοπατρίας και αδελφοσύνης ήταν η παρουσίαση που έδωσε με πολύ στοχευμενες αναφορέςκατά τη διάρκεια της τελετής ο παρουσιαστής της εκδήλωσης κ. Σάββας Κοσιάρης.

Η σαρανταμελής αποστολή από το Δήμο Αμυνταίου που παρευρέθηκε στην τελετή αδελφοποίησης είχε την ευκαιρία να φιλοξενηθεί και να ξεναγηθεί σε αρχαιολογικούς , θρησκευτικούς και άλλους χώρους της Κύπρου καθώς επίσης πραγματοποιηθηκαν επισκέψεις-προσκυνήματα μνήμης και τιμής στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και στα Φυλακισμένα Μνήματα.

Κατασυγκινημένη η αποστολή αναχώρησε από το νησί μας με τις καλύτερες εντυπώσεις με τη διαβεβαίωση και τη δέσμευση από τα Δημοτικά Συμβούλια Καραβά και Αμυνταίου ότι η αδελφική σχέση θα αναδείξει με το καλύτερο δυνατό τρόπο πολλά θέματα εθνικά, πολιτιστικά και άλλα με δραστηριότητες και ενέργειες που θα προγραμματιστούν πολύ σύντομα.

 
Ανταλλαγή Ενθυμημάτων. Ο Δήμαρχος Καραβά κ. Γιάννης Παπαϊωάννου επιδίδει στο Δήμαρχο Αμυνταίου κ. Κωνσταντίνο Θεοδωρίδη αναμνηστικό δώρο πιστό αντίγραφο ασημένιου δίσκου από την αρχαία Λάμπουσα που βρίσκεται στο αρχαιολογικό Μουσείο Λευκωσίας.

 
Επίδοση τιμητικής πλακέτας στην κ. Ελένη Πηγασίου Κωνσταντινίδου θυγατέρα του αείμνηστου ιατρού Ιωάννη Πηγασίου ο οποίος έχει να παρουσιάσει μια πολύπλευρη και σημαντική προσφορά προς την κωμόπολη Καραβά

Η χορωδία «Η Φωνή της Κερύνειας» στο καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης.

 
Συγκίνηση και περηφάνια από τη συμμετοχή του χορευτικού σχήματος από το Δήμο Αμυνταίου.

 


Τυπώστε Αρχή Σελίδας Ταχυδρομήστε
Copyright © Karavas Municipality 2011
Designed and developed by NETinfo Plc
22516937 karavas.municipality@cytanet.com.cy