English Version
Πολυμέσα
περισσότερα
Εκδόσεις
Αρχική Σελίδα / Δήμος Καραβά / Διδυμοποιήσεις / Τελετή Αδελφοποίησης στο Δήμο Αμυνταίου - Μέρος Β'
Τελετή Αδελφοποίησης στο Δήμο Αμυνταίου - Μέρος Β'

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΑΒΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ
Β’ ΜΕΡΟΣ ΤΕΛΕΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗΣ

Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες αδελφοποίησης μεταξύ των Δήμων Καραβά και Αμυνταίου (νομού Φλώρινας- Ελλάδος). Την περίοδο 19-25 Αυγούστου αποστολή του Δήμου Καραβά στην οποία συμμετείχαν ο Δήμαρχος και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Καραβά, ο πρόεδρος και μέλη του Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς», ο πρόεδρος της σχολικής εφορίας Καραβά, ο γραμματέας και μέλη του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών, ο αντιπρόεδρος και μέλος της Αθλητικής Ένωσης Καραβά, καθώς επίσης και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας του Δήμου Καραβά επισκέφτηκαν το Δήμο Αμυνταίου, μετά από πρόσκληση του αντίστοιχου Δήμου για να διεξαχθεί το δεύτερο μέρος της τελετής αδελφοποίησης των δύο Δήμων.

Η ιστορική σύνδεση μεταξύ των δύο Δήμων ξεκινά την περίοδο του 1912-13 με τους βαλκανικούς πολέμους όπου μία μεγάλη ομάδα από 46 εθελοντές Καραβιώτες βρέθηκε στο Βαλκανικό μέτωπο να πολεμά πλάι με τους αδελφούς Έλληνες για τα ιδανικά της Ελευθερίας. Επικεφαλής της ομάδας ήταν ο ιατρός Ιωάννης Πηγασίου από τον Καραβά του οποίου ανταποκρίσεις από το μέτωπο και από την περιοχή του δήμου Αμυνταίου δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Η φωνή της Κύπρου» την περίοδο εκείνη.

Επίσης μέσα από τις ένδοξες σελίδες ηρωισμού και αυταπάρνησης που καταγράφηκαν στην Κύπρο τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974 εντοπίζουμε τη μεγάλη προσφορά Ελλαδίτων από την περιοχή της Μακεδονίας οι οποίοι πολέμησαν για τα ιδανικά της ελευθερίας μέσα από τις τάξεις της ΕΛ.ΔΥ.Κ.

Η πρώτη τελετή υπογραφής του πρωτοκόλλου αδελφοποίησης έγινε στις 2 Νοεμβρίου 2008 στην Κύπρο, στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η αποστολή του Δήμου Αμυνταίου είχε την ευκαιρία μεταξύ άλλων να ξεναγηθεί σε διάφορους ιστορικούς εκκλησιαστικούς και αρχαιολογικούς χώρους, και να γνωρίσει από κοντά το πρόβλημα της συνεχιζόμενης κατοχής της Κύπρου μας.

Εξαίρετη σε όλα τα επίπεδα υπήρξε η φιλοξενία που προσέφερε ο Δήμος Αμυνταίου στα μέλη της αποστολής του Δήμου Καραβά. Μια αδελφική σχέση η οποία λειτούργησε με ένα ξεχωριστό τρόπο, μια σύνδεση μέσα από την οποία ένιωθες έντονα το συναίσθημα της συγκίνησης, της χαράς, της περηφάνιας, της αδελφοσύνης.

Όλες οι ξεναγήσεις κατά τη διάρκεια της παραμονής του Δήμου Καραβά άφησαν εξαίρετες εντυπώσεις και συγκινήσεις ανεπανάληπτες. Η επίσκεψη και ξενάγηση στη Βεργίνα, στον τάφο του πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το προσκύνημα στην Παναγία Σουμελά, στην εκκλησία της Παναγίας που με πολλή αφοσίωση και περηφάνια οι Πόντιοι της διασποράς έχουν κτίσει στην περιοχή της Μακεδονίας, η επίσκεψη στο Μοναστήρι των Αγίων Ανάργυρων στο Μελισσότοπο, η επίσκεψη στο διατηρητέο οικισμό του Νυμφαίου, το προσκύνημα στην Ιερά Μονή της Γεννήσεως της Θεοτόκου στην Κλεισούρα, είναι μερικοί από τους σταθμούς που έδωσαν μεγάλη χαρά και συγκίνηση στην αποστολή του Δήμου Καραβά.

Επιπρόσθετα η μεγάλη αγκαλιά αδελφοσύνης και αγάπης που περιέβαλαν την αποστολή όλοι οι κάτοικοι της περιοχής ήταν κάτι το ανεπανάληπτο. Το γεύμα στην Κρυσταλλοπηγή στα ελληνοαλβανικά σύνορα, η συνάντηση και φιλοξενία από τη Στέγη Ποντίων Αμυνταίου, οι προσφορές γευμάτων από τα τοπικά διαμερίσματα του Δήμου, Ξινού Νερού, Αγίου Παντελεήμονα, Φανού, ανέδειξαν με τον καλύτερο τρόπο τις αξίες της αδελφοσύνης και της συστράτευσης σε κοινούς στόχους.

Συγκινητική επίσης υπήρξε η υποδοχή και η φιλοξενία που προσέφερε η τοπική ένωση Δήμων και κοινοτήτων του νομού Φλώρινας προς την αποστολή του Δήμου Καραβά. Ο ακούραστος πρόεδρος της, δήμαρχος Κλεινών κ. Δημήτρης Ηλιάδης συγκίνησε με τις ενέργειες και τη φιλοξενία του όλα τα μέλη της αποστολής του Δήμου Καραβά.

Η τελετή αδελφοποίησης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 24 Αυγούστου στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Αμυνταίου. Το πλούσιο και ποιοτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης έδωσε δυνατά μηνύματα αδελφοποίησης και άφησε κατασυγκινημένους όσους το παρακολούθησαν.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Μητροπολίτης Φλωρίνης κ. Θεόκλιτος, ο γενικός διευθυντής της περιφέρειας της δυτικής Μακεδονίας, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. του νομού Φλωρίνης, εκπρόσωπος του νομάρχη Φλώρινας ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Φλώρινας, ο πρόεδρος του συνδέσμου βορειοελλαδιτών, πολεμιστών της ΕΛΔΥΚ 1974, εκπρόσωποοι κυπριακών οργανώσεων Ελλάδας και ο πρόεδρος του προσφυγικού σωματείου Καραβάς κ. Νίκος Χατζηστεφάνου.

Ομιλίες έγιναν από τον Πέτρο Παπαπολυβίου καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου με θέμα «Η συμβολή της Κύπρου στους αγώνες για απελευθέρωση της Μακεδονίας» και από τον κ. Ιωάννη Αναγνώστου καθηγητή ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με θέμα «Η Μακεδονία πριν και μετά την απελευθέρωση της».

Στο τελετουργικό μέρος της υπογραφής του πρωτοκόλλου αδελφοποίησης οι δύο δήμαρχοι Αμυνταίου κ. Κωνσταντίνος Θεοδωρίδης και Καραβά κ. Ιωάννης Παπαϊωάννου αντίστοιχα έδωσαν μέσα από τις ομιλίες τους το περίγραμμα δράσης των δύο δήμων το οποίο σχετίζεται με τις αρχές και τους στόχους της αδελφοποίησης. Η στήριξη του αγώνα του κατεχόμενου Δήμου Καραβά στην Κύπρο για να ενισχυθούν πρωτοβουλίες και ενέργειες που έχουν σχέση με τη δικαίωση των προσδοκιών του προσφυγικού κόσμου της Κύπρου ήταν μια σημαντική ενότητα που τονίστηκε από το Δήμαρχο Αμυνταίου.

Ο Δήμαρχος Καραβά έδωσε μια πλήρη εικόνα για τα προβλήματα που προέκυψαν λόγω της τουρκικής εισβολής του 1974 και τις προσπάθειες που καταβάλλει ο κατεχόμενος δήμος του Καραβά μέσα από τον κοινό στόχο για απαλλαγή της Κύπρου από τον τουρκικό στρατό κατοχής. Ανέλυσε στη συνέχεια τις παραμέτρους που πρέπει να διέπουν μια λύση στο κυπριακό πρόβλημα η οποία θα μπορεί να αντέξει στο χρόνο, μια λύση η οποία πρέπει να βασίζεται σε αρχές δικαίου και ηθικής, αρχές που διέπονται μέσα από τα ψηφίσματα των Η.Ε. για την Κύπρο και τις αρχές λειτουργίας των κρατών της Ενωμένης Ευρώπης.

Στο καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης ο Δήμος Καραβά παρουσίασε μια ενότητα με τραγούδια με θέμα τον Καραβά και την Κύπρο τα οποία ερμήνευσε με πολύ ποιητικό και συγκινητικό τρόπο η Χρυσάνθη Σχίζα. Πετυχημένη και ποιοτική επίσης ήταν και η συμμετοχή του Χορευτικού Συγκροτήματος του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας του Δήμου Καραβά με παραδοσιακούς χορούς της Κύπρου.

Πλούσια από κάθε άποψη ήταν και η συμμετοχή του Δήμου Αμυνταίου στην εκδήλωση. Οι χορωδίες του «Ε.Σ. ΑΜΥΝΤΑΣ» και η Στέγη Ποντίων Αμυνταίου κατενθουσίασαν το ακροατήριο. Ποιοτική και προσεγμένη επίσης η παρουσία χορευτικών συγκροτημάτων της περιοχής Αμυνταίου τα οποία έλαβαν μέρος με παραδοσιακούς τοπικούς χορούς της Μακεδονίας.

Πολύ σημαντικά μηνύματα συστράτευσης στον αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού για λευτεριά και δικαίωση έδωσε η έκθεση φωτογραφίας που υπήρχε στο χώρο της εκδήλωσης με φωτογραφικό υλικό από τον Καραβά και το Αμύνταιο καθώς και μια ενότητα με θέμα «Καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς από τον Τουρκικό στρατό κατοχής».

Η τελετή αδελφοποίησης, η φιλοξενία που είχε η αποστολή του Δήμου Καραβά, η αξιολόγηση και ο προγραμματισμός που έγινε από τα δύο δημοτικά συμβούλια για τις παραπέρα ενέργειες και δραστηριότητες, όλα μαζί έδωσαν γερές βάσεις για να συνεχιστεί η αδελφική σύνδεση με πολύ καλές προοπτικές στο μέλλον. Στόχος και των δύο δημοτικών συμβουλίων είναι να αξιοποιηθούν ιστορικά, πολιτιστικά και άλλα στοιχεία των δύο περιοχών και να υλοποιηθούν και άλλες πρωτοβουλίες που θα αναδεικνύουν την κοινή πορεία αδελφοποίησης των δύο Δήμων.

Έχει ήδη καταγραφεί ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων και ενεργειών που θα γίνουν στο άμεσο μέλλον μέσα από το οποίο θα ενδυναμωθεί η σύνδεση των δύο δήμων.

Η αποστολή του Δήμου Καραβά επέστρεψε στην Κύπρο με ανάμεικτα συναισθήματα, συγκίνησης, περηφάνιας και ικανοποίησης για την υλοποίηση του στόχου της αδελφοποίησης με το Δήμο Αμυνταίου που συνδέεται ιστορικά με τον Καραβά και που έχει ένα μεγάλο συμβολισμό με τον αγώνα που διεξάγει ο Κυπριακός Ελληνισμός για λευτεριά και δικαίωση.

Λευκωσία 31 Αυγούστου 2009

Επιτροπή τύπου και διαφώτισης Δήμου Καραβά

Αναμνηστική φωτογραφία της αποστολής του Δήμου Καραβά στο μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων στο Μελισσότοπο

Από την υποδοχή της αποστολής του Δήμου Καραβά στο τοπικό διαμέρισμα Φανού

Το χορευτικό συγκρότημα του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας του Δήμου Καραβά και μέλη της καλλιτεχνικής ομάδας του Δήμου Καραβά σε μια αναμνηστική φωτογραφία με το δήμαρχο Καραβά κ. Γιάννη Παπαϊωάννου

Η Χρυσάνθη Σχίζα στο καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης

Η παρουσία του χορευτικού σχήματος του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας του Δήμου Καραβά στην εκδήλωση αδελφοποίησης

Από την υπογραφή του πρωτοκόλλου αδελφοποίησης μεταξύ των δημάρχου Αμυνταίου κ. Κωνσταντίνου Θεοδωρίδη και Καραβά κ. Γιάννη Παπαϊωάννου

Ανταλλαγή ενθυμημάτων μεταξύ των δύο δημάρχων

Αναμνηστική φωτογραφία των δύο χορευτικών συγκροτημάτων Καραβά και Αμυνταίου

Αναμνηστική φωτογραφία μετά το πέρας της τελετής αδελφοποίησης

Ανταλλαγή ενθυμημάτων με τον πρόεδρο της Στέγης Ποντίων Αμυνταίου

Επίδοση αναμνηστικού ενθυμήματος στον πρόεδρο του Κυπριακού Συλλόγου περιοχής Φλώρινας

Αναμνηστική φωτογραφία από κοινή συνεδρίαση των Δημοτικών Συμβουλίων Αμυνταίου και Καραβά

Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Καραβά σε μια αναμνηστική φωτογραφία μαζί με τους δημάρχους Αμυνταίου και Καραβά και τον καθηγητή ιστορίας του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Πέτρο Παπαπολυβίου


Τυπώστε Αρχή Σελίδας Ταχυδρομήστε
Copyright © Karavas Municipality 2011
Designed and developed by NETinfo Plc
22516937 karavas.municipality@cytanet.com.cy