English Version
Πολυμέσα
περισσότερα
Εκδόσεις
Αρχική Σελίδα / Δήμος Καραβά / Διδυμοποιήσεις / Τελετή Αδελφοποίησης στην Κοινότητα Καραβά Κυθήρων
Τελετή Αδελφοποίησης στην Κοινότητα Καραβά Κυθήρων

Μετά από πρόσκληση του Δήμου Κυθήρων, δεκαμελής αποστολή του Δήμου Καραβά επισκέφτηκε τα Κύθηρα την περίοδο 19 – 24 Μαΐου.

Η πρόσκληση ήταν ανταπόδοση της φιλοξενίας που προσέφερε ο Δήμος Καραβά Κύπρου το περασμένο καλοκαίρι σε αντιπροσωπεία του Δήμου Κυθήρων στην Κύπρο. Η αδελφική σύνδεση μεταξύ του Καραβά και των Κυθήρων ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Προσφυγικού Σωματείου “Ο Καραβάς” και την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Καραβά και της κοινότητας Καραβά Κυθήρων τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 1997 στην Κύπρο και στα Κύθηρα. Η ιστορική σύνδεση μεταξύ του Καραβά Κυθήρων και του Καραβά Κύπρου, σύμφωνα με την παράδοση ξεκινά το 1821 όταν μια οικογένεια από τον Καραβά Κύπρου με το επώνυμο Φραγκούδης, για να αποφύγει τις σφαγές και τους διωγμούς που επιβλήθηκαν στους Έλληνες της Κύπρου από τους Τούρκους, κατέφυγε στο νησί Κύθηρα, όπου συνέβαλε στην ίδρυση της κοινότητας Καραβά.

Κοινά σημεία για τις δύο περιοχές συναντούμε στην περιγραφή του τοπίου και σε παραδόσεις που διατηρούνται μέχρι και σήμερα. Και στις δύο περιοχές το βουνό αγκαλιάζει με μαγευτικό τρόπο τη θάλασσα, οι δύο περιοχές έχουν τρεχούμενα νερά, και το τραγούδι «Πορτοκάλια του Καραβά» είναι χιλιοτραγουδημένο από τους Καραβιώτες Κύπρου και τους Καραβίτες των Κυθήρων.

Έχει όμως, το νησί των Κυθήρων και πολλά άλλα κοινά ιστορικά στοιχεία με την Κύπρο. Μεγάλες οικογένειες Κερυνειωτών έχουν την καταγωγή τους από τα Κύθηρα και η Κύπριδα Αφροδίτη σμίγει με τις παραδόσεις της Κυθήριας Αφροδίτης μέσα από ένα κοινό περίγραμμα θεϊκής ομορφιάς.

Η αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ του Δήμου Καραβά και Κυθήρων δημιούργησε νέα δεδομένα στην προβολή της ιστορικής και της πολιτιστικής κληρονομιάς των δύο περιοχών.

Με ομόφωνη απόφαση του, το Δημοτικό Συμβούλιο Κυθήρων υιοθέτησε σημαντικές εισηγήσεις για τους αγώνες της Κύπρου. Ως ελάχιστο δείγμα συστράτευσης και συμπαράστασης στον αγώνα που διεξάγει ο προσφυγοποιημένος Δήμος του Καραβά Κύπρου, το Δημοτικό Συμβούλιο καθιέρωσε τη 20η Ιουλίου ως μέρα μνήμης τιμής και αγώνα για τους αγώνες του Κυπριακού Ελληνισμού και την τέλεση μνημόσυνου για τους ήρωες της μαρτυρικής Κύπρου στην κοινότητα Καραβά Κυθήρων. Επίσης, κάθε χρόνο το μήνα Ιούλιο θα αποστέλλονται προς τις πρεσβείες των μονίμων μελών του Συμβουλίου ασφάλειας του ΟΗΕ, ψηφίσματα στα οποία θα καταγράφονται οι θέσεις αρχών για μια δίκαιη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα καθώς επίσης θα καταδικάζεται η Τουρκική κατοχή στην Κύπρο.

Στην αποστολή του Δήμου Καραβά που παρευρέθηκε στα Κύθηρα συμμετείχαν ο Δήμαρχος κ. Ιωάννης Παπαϊωάννου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Λουκής Ιακωβίδης, Μάρω Χατζηστεφάνου και Δημήτρης Κοζάκος, ο Πρόεδρος του Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς» Νίκος Χατζηστεφάνου και ο τέως Πρόεδρος του σωματείου κ. Ντίνος Πατέρας.

Συγκλονιστική ήταν η επίσκεψη της αποστολής την πρώτη μέρα στον Καραβά. Τον άλλο Καραβά των Κυθήρων, όπου οι κάτοικοι επεφύλαξαν στους αδελφούς από την Κύπρο θερμή υποδοχή και τους υποδέχτηκαν με κυπριακές στολές και τριαντάφυλλα. Ακολούθησε δοξολογία στην μεγαλοπρεπή εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους στην παρουσία του μητροπολίτη Κυθήρων Σεραφείμ και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της Κοινότητας.

Εντυπωσιακή με πολλαπλά μηνύματα φιλοπατρίας και αδελφικής αλληλεγγύης για την Καραβιώτικη αποστολή ήταν η εκδήλωση για τους εορτασμούς της ενσωμάτωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαΐου. Οι εορτασμοί άρχισαν με Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Εσταυρωμένου Χώρας, πρωτοστατούντος του Μητροπολίτη Κυθήρων κ. Σεραφείμ. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων σε μνημείο της Πλατείας, εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός λόγος από τον καθηγητή του Λυκείου Θεολόγο Γεώργιο Λουράντο και απηύθυναν χαιρετισμούς ο Δήμαρχος Κυθήρων και ο Δήμαρχος Καραβά Κύπρου. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιλάμβανε ελληνικούς και κυπριακούς χορούς που χόρεψαν μαθητές δημοτικών και γυμνασίων, ντυμένοι με παραδοσιακές στολές, καθώς επίσης και εκτέλεση τραγουδιών από μαθητικές χορωδίες.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας της δυτικής περιφέρειας Ελλάδος κ. Σπ. Σπυρίδωνας, αξιωματούχοι του στρατού ξηράς και του ναυτικού, η έπαρχος Κυθήρων κ. Χριστίνα Φατσέα καθώς επίσης και ο κ. Γιώργος Συλλούρης εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος. Στο χώρο της εκδήλωσης παιάνιζε η φιλαρμονική της κοινότητας Ποταμού.

Η πληθωρική έκφραση αγάπης που ένιωσε η αποστολή του Δήμου Καραβά δεν περιγράφεται με λόγια. Και αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στο Δήμαρχο του νησιού κ. Θεόδωρο Κουκούλλη και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, οι οποίοι μέσα από το πρόγραμμα φιλοξενίας τους έδωσαν στην αποστολή εξαιρετικά μηνύματα αδελφοσύνης που θα αντέξει για πολύ στο χρόνο. Μηνύματα τα οποία θα αξιοποιηθούν και από τους δύο Δήμους σε κοινές προσπάθειες προβολής του έργου που γίνεται στα Κύθηρα και στην Κύπρο σε πολλούς άξονες δραστηριοτήτων.

Γοητευτική η ομορφιά των Κυθήρων. Το πλούσιο πράσινο, η ολάνθιστη φύση, οι εκκλησίες, τα μοναστήρια, τα κάστρα, οι μοσχομύριστες αυλές και οι κήποι τους. Εντυπωσιακή και η γνωριμία με τις ακρογιαλιές του νησιού, τις θαλασσινές σπηλιές, τους πανύψηλους βράχους, που ενώνουν το καταγάλανο της θάλασσας με την απεραντοσύνη του ουρανού. Τα απροσπέλαστα βραχονήσια πάνω στα οποία φυτρώνουν οι σεμπρεβίβες, το χαρακτηριστικό λουλούδι των Κυθήρων.

Η αποστολή εμπλούτισε τις γνώσεις και τις εμπειρίες της για τον πολιτισμό, τα ήθη και έθιμα του νησιού και αναχώρησε με ένα δυνατό αναβάπτισμα εθνικής αδελφοσύνης, το οποίο θα αξιοποιηθεί και θα προσφέρει ουσιαστικό στήριγμα σε μελλοντικές δραστηριότητες και ενέργειες των Δήμων Καραβά και Κυθήρων.
Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό από την επίσκεψη του Δήμου Καραβά στα Κύθηρα.

 

Φωτ. 1. Γενική άποψη της κοινότητας Καραβά Κυθήρων

Φωτ. 2. Οι γραφικές παραλίες στο Καψάλι

Φωτ. 3. Η πινακίδα Καραβάς στην είσοδο της κοινότητας Καραβά Κυθήρων, να σμίγει με αναμνήσεις και θύμησες από τον σκλαβωμένο Καραβά της Κύπρου

Φωτ. 4. Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο ηρώων στον Καραβά Κυθήρων

Φωτ. 5. Οι δήμαρχοι Καραβά και Κυθήρων μπροστά από το μνημείο ηρώων στον Καραβά Κυθήρων

Φωτ. 6 Από την τελετή για τον εορτασμό της επετείου της ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα

Φωτ. 7 Από την τελετή για τον εορτασμό της επετείου της ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα

Φωτ. 8 Από την τελετή για τον εορτασμό της επετείου της ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα

Φωτ. 9 Από την τελετή για τον εορτασμό της επετείου της ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα

Φωτ. 10 Αναμνηστική φωτογραφία της αποστολής του Δήμου Καραβά μαζί με το δήμαρχο και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Κυθήρων

Φωτ. 11 Αναμνηστική φωτογραφία της αποστολής του Δήμου Καραβά μαζί με το δήμαρχο και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Κυθήρων


Τυπώστε Αρχή Σελίδας Ταχυδρομήστε
Copyright © Karavas Municipality 2011
Designed and developed by NETinfo Plc
22516937 karavas.municipality@cytanet.com.cy