English Version
Πολυμέσα
περισσότερα
Εκδόσεις
Αρχική Σελίδα / Δήμος Καραβά / Διδυμοποιήσεις / Τελετή Αδελφοποίησης στο Δήμο Λειψών
Τελετή Αδελφοποίησης στο Δήμο Λειψών

Στις 3 Νοεμβρίου 1995 στο νησί Λειψώ έγινε η διδυμοποίηση των δύο Δήμων: του κατεχόμενου Δήμου Καραβά με τον Δήμο του Νησιού Λειψών Αιγαίου.

Παραθέτουμε πιο κάτω ένα οδοιπορικό, μέσα από το οποίο ο αναγνώστης θα ζήσει όλο το ιστορικό γεγονός, όπως το κατέγραψε η κ. Βασιλική Χριστοδουλίδου, μέλος της αποστολής του Δήμου Καραβά.

Με συγκίνηση θα θυμούμαστε την εγκάρδια και γεμάτη αγάπη υποδοχή που έγινε στην όλη αντιπροσωπεία που επισκέφτηκε το νησί για να εκπληρώσει κάτι καινούργιο στα χρόνια μας μα που συνηθίζεται τελευταίως. Τη διδυμοποίηση του χωριού μας Καραβά με το νησί Λειψώ του Αιγαίου.
Όλο το Αιγαίο στο πόδι. Νοουμένου ότι κάποια νησιά υπάγονται στη νομαρχία Δωδεκανήσου με πρωτεύουσα τη Ρόδο, παρέστησαν ο έπαρχος της Ρόδου κ. Γιάννης Μπαϊράμης, οι δήμαρχοι Σάμου κ. Νίκος Μάρκου,, Πάτμου, κ. Αλέκος Μιχελής, Σύρου κ. Γεώργιος Σπέης, Νισύρου κ. Βασίλειος Πάχος. Κι επειδή κάποιες παρόμοιες εκδηλώσεις είχαν προηγηθεί ή πρόκειται να γίνουν με άλλα κατεχόμενα της Κερύνειας μας, έτσι, φρόντισαν να παραστούν και οι δήμαρχοι των κατεχόμενων πόλεων και χωριών της Κερύνειας κα Έλλη Λεπτού και της Λαπήθου κ. Νίκος Ευαγγέλου. Το δήμαρχο Καραβά κ. Πανίκο Τσέντα συνόδεψαν εκτός από τους πιο πάνω, ο Έπαρχος Κερύνειας, δημοτικοί σύμβουλοι και αντιπροσωπεία του Σωματείου «Ο Καραβάς» με επικεφαλή τον αντιπρόσωπό του, κ. Νίκο Χατζηστεφάνου. Το ταξίδι έγινε αεροπορικώς μέσω Αθηνών και Σάμου κι από εκεί με καράβι. Μέσω Σάμου λοιπόν, με τη συγκινητική υποδοχή του δήμαρχου Σάμου κ. Νίκου Μάρκου και άλλων εκπροσώπων του νησιού. Υποδοχή έκπληξη! Ένα λουλούδι στον καθένα σε συσκευασία διαρκείας και ένα φάκελο να συμπληρώνει μια γενική εντύπωση του νησιού. Προσφέρθηκαν καφές και σάντουιτς σε καφενείο πλάι στο κύμα.
Στη συνέχεια μια κρουαζιέρα, έτσι αξίζει να την πω, με το «Κάλυμνος» και μια όλο ζωντάνια ιστορική περιγραφή γύρω από το νησί Σάμο και με την αντρειοσύνη των νησιωτών του έμεινε απάτητο από Τούρκου πόδι (μεγάλο δίδαγμα!).

Μια διαδρομή όπου συνεχίζονται οι επεξηγήσεις του κ. Νίκου Μάρκου για τις διάφορες τοποθεσίες της Σάμου που ατενίζουμε τώρα ξεμακραίνοντας ανάμεσα σε νησάκια, Πάτμο, Λέρο, Κάλυμνο κ.α. με σταθμό στο Αγαθονήσι. Ένα ταξίδι τεσσάρων ωρών με μια γαλήνια θάλασσα και ένα όμορφο δειλινό, ταξίδι όνειρο. Μέχρι που φτάνουμε στο νησί Λειψώ, στον προορισμό μας.

Η Λειψώ, οι Λειψοί ή αι Λειψίαι. Όνομα παρμένο από την Καλυψώ. Λέγεται πως υπάρχουν εκεί λουτρά της θεάς. Μπαίνουμε τέλος στο γραφικό λιμανάκι. Βράδυ τώρα αλλά όλα όμορφα, μαγευτικά, συγκινητικά.

Ακουμπά το καράβι στην πλατεία. Δεν προφταίνουμε να κατεβούμε και ακούμε μουσική και βλέπουμε από ψηλά κορίτσια και αγόρια να χορεύουν ντυμένα με παραδοσιακές ενδυμασίες. Γίνεται η τυπική υποδοχή, παίρνονται φωτογραφίες. Μας υποδέχονται όλους με ένα ποτήρι λειψιώτικο κρασί και η πορεία μετά την πρώτη υποδοχή συνεχίζεται.

Μπροστά οι μουσικοί, στα πλάγια οι χορευταράδες και στη μέση εμείς και να τα λουλούδια να ραίνουν από ψηλά τους φιλοξενούμενους. Από πρώτη μέχρι έκτη Νοεμβρίου κράτησε η παραμονή μας εκεί.

Το τι είδαμε, ακούσαμε, ζήσαμε και το πώς μας περιποιήθηκαν δεν περιγράφεται. Επισκεφτήκαμε τα σχολεία, Νηπιαγωγείο, Δημοτικό και Γυμνάσιο – Λύκειο. Συνομιλήσαμε με δασκάλους και παιδιά.
Οργανώθηκε κι έγινε προβολή του εθνικού μας προβλήματος σε αίθουσα του Γυμνασίου όπου παρέστησαν πολλοί από τους νησιώτες. Προβλήθηκε από τον κ. Γιαννάκη Παπαϊωάννου, δημοτικό σύμβουλο, σειρά εικόνων με αφήγηση γύρω από το όλο ιστορικό της εισβολής και κατοχής. Όλοι δάκρυσαν.

Ο κ. Στοφορόπουλος στη συνέχεια αναφέρθηκε σ’ όλο το κυπριακό πρόβλημα όπως ο ίδιος το έζησε και το γνώρισε σαν πρώην πρέσβης στην Κύπρο. Έγιναν ερωτήσεις και λύθηκαν απορίες μαθητών και άλλων προϊσταμένων. Η όλη τούτη διαφώτιση μεταδιδόταν σ’ όλο το Αιγαίο ταυτόχρονα από Ραδιόφωνο και πάρθηκαν σκηνές από τηλεοπτικό συνεργείο της Πάτμου απ’ όπου θα το μετάδιδε τηλεοπτικά αργότερα.

Μάθαμε για την ιστορία του νησιού. Εντυπωσιαστήκαμε για τα όσα ο Αρχιμανδρίτης Νικηφόρος Κουμουνδούρος πρόσφερε και συνεχίζει να προσφέρει στο νησί. Από το νησί το 1370π.Χ. περνούν οι Κάρες, μετά οι Δωριείς (1200π.Χ.) όπου το κυριεύουν. Οι Ίωνες διαδέχονται τους Δωριείς. Στο εκκλησιαστικό Νικηφόρειο Μουσείο θαυμάσαμε αγγεία μυκηναϊκής (1600 – 1100π.Χ.) και γεωμετρικής εποχής (1100 – 800π.Χ) καθώς και άλλα ντόπια κατασκευάσματα.

Τα διάφορα ευρήματα μαρτυρούν για κάποιο αξιόλογο πολιτισμό που υπήρχε στο νησί. Μας πληροφορούν επίσης για τα ήθη, έθιμα και γενικά για τη ζωή των νησιωτών, δίνουν πληροφορίες και για τη θρησκευτική τους ζωή. Υπάρχουν περίοδοι που η ιστορία του νησιού σταματά. Χάνεται. Την ξαναβρίσκουμε τους Βυζαντινούς χρόνους και χάνεται πάλι, μέχρι τον 11ο αιώνα μ.Χ. όπου ο Άγιος Χριστόδουλος χτίζει μοναστήρι στην Πάτμο προς τιμή του Άγιου Ιωάννη του Θεολόγου που συγκινεί τον αυτοκράτορα Κομνηνό και του παραχωρεί την Πάτμο μαζί και τη Λειψώ. Υπάρχει το χρυσόβουλο έγγραφο στη βιβλιοθήκη της Μονής Πάτμου.

Η Λειψώ το 566μ.Χ. υπάγεται στην Πάτμο και μοναχοί αρχίζουν εδώ να ασκητεύουν. Η παράδοση λέει πως άπλωσαν τα ράσα τους στο κύμα, κάθισαν πάνω και ήρθαν, φέρνοντας μαζί τους και μια θαυματουργή εικόνα. Μέχρι σήμερα διατηρούνται τα πραγματικά ησυχαστήρια.

Το 1522μ.Χ. έχουμε την τούρκικη υποταγή και μαρτυρικούς θανάτους μοναχών γραμμένα όλων τα ονόματα στο βιβλίο «Βραβείο» στη Μονή της Πάτμου. Ο κρητικός γέρο Λίος θεωρείται ο πρώτος κάτοικος Λειψειώτης που ήρθε εδώ με την οικογένειά του μετά την υποταγή της Κρήτης στους Τούρκους το 1669.

Κάναμε το γύρο του νησιού. Επιστρατεύτηκαν 6-7 αυτοκίνητα και όλοι φορτωθήκαμε και απολαμβάναμε την εξαίσια θέα, τα όμορφα μα παράξενα όμορφα ακρογιάλια με τις παράξενες πέτρες που μπήκαν και αυτές στη συλλογή μας. Είδαμε τα τείχη του Κάστρου (4ου αιώνα π.Χ.) που προφύλασσαν την πόλη από διάφορους επιδρομείς. Μάθαμε για τις ασχολίες των κατοίκων ( όλοι ανέρχονται στους 600 περίπου) γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία. Πολλοί μεταναστεύουν. Ξεχωριστά όμως προοδευτικός και δραστήριος είναι ο δήμαρχος του νησιού κ. Μπενέτος Σπύρου. Αξιοποίησε και συνεχίζει να αξιοποιεί όλο το νησί. Έκανε δρόμους έτσι που ένας να μπορεί σύντομα και εύκολα να το περιδιαβεί και να το γνωρίσει. Έδωσε σημασία στην αξιοποίηση των υδάτινων πόρων με ένα φράγμα αρκετά μελετημένο που φέτος υα λειτουργήσει. Σύντομα θα έχουν και διυλιστήρια για τις ανάγκες του πόσιμου νερού.

Αξιοποίησε ανθρώπινο δυναμικό στη βιομηχανία ταπητουργίας και παροχής ρεύματος. Αξίζει εδώ να αναφερθούμε στον ηλεκτρολόγο τους, τον αξέχαστο Μανώλη, δημοτικό σύμβουλο που τόσο μας συγκίνησε σε όλα. Γενικά στο νησί είδαμε και γνωρίσαμε αγνούς ανθρώπους με μια ανόθευτη ψυχή γεμάτη φιλοξενία και αγάπη να πονούν και να συμπαρίστανται στο δικό μας πρόβλημα, το πρόβλημα της Κύπρου μας που για 21 χρόνια τώρα συνεχίζεται και εμείς βαδίζουμε ακόμα στην οδό του δικού μας μαρτυρίου.

Άνθρωποι να ζουν σ’ ένα ονειρευτό περιβάλλον, να ζουν πιο κοντά στο Θεό, που με την πίστη τους αντιμετώπισαν την οργή της φύσης και πάντα νικούν.

Κάθε γωνιά και εκκλησάκι.

Κι η εκκλησιά της Παναγιάς να δεσπόζει στα ψηλά, ν’ αγναντεύει στο πέλαγος και να προφταίνει να σώζει με τα θαύματά της που πολλά ακούσαμε και διαβάσαμε, το ξωμάχο, το ναυαγό κι όλους όσους προστρέχουν να ζητήσουν τη βοήθειά της.

Την Παναγιά του Χάρου που στην αγκαλιά της κρατά το μονάκριβό της σταυρωμένο, μα που το βλέμμα και το χαμόγελό της αισιοδοξεί για την ανάσταση που είναι σίγουρη πως θα ‘ρθει.
Την Παναγιά που κάνει κάθε εικοσιτρείς (23 Αυγούστου) ν’ ανθίζουν τα ξηραμένα κλαδιά των κρίνων που το 1940 μια αγνή ψυχή έφερε στη χάρη της.

Την Παναγιά που το 1974, 20 Ιουλίου, ημέρα της τούρκικης εισβολής στην Κύπρο, έκανε να κτυπούν οι καμπάνες και δάκρυζε η εικόνα της. Στην ίδια αυτή εκκλησία, της Παναγιάς προσήλθαμε όλοι, μαζί με τους δημάρχους του Καραβά κ. Πανίκο Τσέντα και των Λειψών κ. Μπενέτο Σπύρου, όπου σε μια συγκινητική ατμόσφαιρα ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Νικηφόρος Κουμουνδούρος ανέπεμψε δέηση και επισφράγισε ενώπιο Θεού και ανθρώπων τη διδυμοποίηση των δύο Δήμων Καραβά και Λειψών. Μετά την τελετή, στην πλατεία και μπροστά από το Δημαρχείο των Λειψών, με άψογο τρόπο έλαβε χώρα το δεύτερο μέρος της τελετής όπου τιμήθηκαν οι δήμαρχοι με τα νενομισμένα παράσημα και προσφέρθηκαν, τιμής ένεκεν σε πρόσωπα και από τις δύο πλευρές πλακέτες τιμητικές, παράσημα και δώρα.

Παρόντες όλοι οι προύχοντες και άλλοι νησιώτες με τις νέες και τα παλικάρια να σέρνουν το χορό κι άντε τώρα μουσική- χορός – κρασί και εμείς μαζί τους.

Κι οι στόχοι των δύο Δήμων, επισφραγίστηκαν σε μια κοινή συνεδρία όλων των μελών τους όπου συμφωνήθηκαν και καταγράφηκαν αρκετά για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων, την αλληλοενημέρωση, τη συνεχή και αμφίδρομη προβολή των δύο κοινοτήτων μα πιο πολύ του Εθνικού μας προβλήματος. Κι η αμφίδρομη επικοινωνία θα συνεχίζεται. Τέλειωσαν οι μέρες όμως και ήρθε η μέρα του αποχωρισμού.

Οι άνθρωποι μας καθυποχρέωσαν με την αγάπη και την εγκάρδια φιλοξενία τους. Μέσω Πάτμου τώρα για ένα προσκύνημα στον Άγιο Ιωάννη, ένα ακόμα τάμα εκπληρώνεται. Με συνοδό τώρα το Δήμαρχο Πάτμου κ. Αλέκο Μιχελή που έρχεται και αυτός με τη σειρά του να μας δείξει τα ευγενικά του αισθήματα , προσκυνούμε και φεύγουμε. Το Δήμαρχο Σάμου τον έχουμε πάντα μαζί μας μέχρι και το αεροδρόμιο Σάμου γι αν μας φιλέψει το Σαμιώτικο κρασί.

Φτάσαμε στην Κύπρο μα ακόμα συνεχίζουμε και θα συνεχίζουμε για πάντα να βρισκόμαστε έστω και νοερά ανάμεσα σ’ αυτούς ανθρώπους και νοερά θα ανεβαίνουμε το ανηφορικό δρομάκι προς την εκκλησία της Παναγιάς του Χάρου και γονυκλινείς θα την παρακαλούμε με δάκρυα στα μάτια να κάνει και για εμάς το θαύμα της, ώστε να επιστρέψουμε πίσω στους τόπους και τις περιουσίες μας, εκεί που οι πρόγονοί μας πότισαν με τον ιδρώτα τους την πατρική γη. Να κάνει το θαύμα της για μια λύση δίκαιη και μόνιμη.

 

Στιγμιότυπο από την τελετή διδυμοποίησης μπροστά από το Δημαρχείο Λειψών. Στο κέντρο οι δήμαρχοι Καραβά και Λειψών, Πανίκος Τσέντας και Μπενέτος Σπύρου αντίστοιχα – 3 Νοεμβρίου 1995

 

Στιγμιότυπο από την υποδοχή της αντιπροσωπείας του Δήμου Καραβά. Στο κέντρο ο πρώην πρέσβης στην Κύπρο κ. Ευθύμιος Στοφορόπουλος

 

Η αντιπροσωπία του Δήμου Καραβά στους Λειψούς το Νοέμβριο του 1995. Από αριστερά, Γ. Παπαϊωάννου, Δ. Κοζάκος, Π. Τσέντας (δήμαρχος), Ν. Χατζηστεφάνου, Κ. Μυλωνάς, Ε. Κολιού, Β. Χριστοδουλίδου, Δ. Ευτυχίου, Σ. Ποταμίτου.


Τυπώστε Αρχή Σελίδας Ταχυδρομήστε
Copyright © Karavas Municipality 2011
Designed and developed by NETinfo Plc
22516937 karavas.municipality@cytanet.com.cy