English Version
Πολυμέσα
περισσότερα
Εκδόσεις
Αρχική Σελίδα / Οργανωμένα Σύνολα / Αθλητική Ένωση Καραβά-Λάμπουσα / Ιστορικο ΑΕΚ Καραβά - Λάμπουσα
Ιστορικο ΑΕΚ Καραβά - Λάμπουσα

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΡΑΒΑ «Α.Ε.Κ»

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Ιστορικό Ίδρυσης

Η Αθλητική Ένωση Καραβά ιδρύθηκε το 1957 με πρωτοβουλία μιας ομάδας νέων του Καραβά, που είχαν κύριο και βασικό σκοπό τους την ίδρυση ενός καθαρά αθλητικού σωματείου, πάνω από κάθε πολιτική ή κομματική σκοπιμότητα.

Μ ε πρωτεργάτες τους Κώστα Πικραλλιδά, Αντρέα Κοζάκο, Κώστα Πατσάλη, Δημητράκη Ασπρή, Γίαννη Κούβακα και Κώστα Φλουρή συγκλήθηκε στις 2 Μαΐου 1957 στην Α’ Αστική (τότε Αρρεναγωγείο) η ιδρυτική συνέλευση του νέου σωματείου, στο οποίο δόθηκε η ονομασία «Α.Ε.Κ». κατά τη συνέλευση στην οποία παρευρέθηκαν γύρω στα 50 άτομα, εκλέγηκε επίσης προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο που το αποτέλεσαν οι Δημητράκης Ασπρής, Αντρέας Γ. Κοζάκος, Κώστας Πικραλλιδάς, Κώστας Πατσάλης, Κώστας Φλουρής, Γίαννης Κούβακας και Αντρέας Ιακωβίδης.
 

Αναμνηστική φωτογραφία της ΑΕΚ1957-1958
Από αριστερά: Δ. Ιωάννου, Κ. Mούσκος, Γ. Σόλου,
 Γ. Θεοτικός, Τ. Βλάχου, Δ. Κίσσιης, Γιάννης,
Η. και Δ. Ασπρής, Κ. Πικραλλίδας. Καθήμενοι:
Λ.Ιακωβίδης, Κ. Πατσάλης, Ν. Ευτυχίου
και Α. Ζαλιστής (διαιτητής)
Η ποδοσφαιρική ομάδα της ΑΕΚ μετά τον
αγώνα της επί του Λίβανου Κορμακίτη με 1-0.
Από αριστερά: Κ. Τσέντας, Γ. Σπαθιάς, Κ. Δημη-
τρίου, Π. Κυριάκου Χατζηστυλλής, Α. Σιδεράς,
 Γ. Χαρμαντάς, Γ. Κούβακας, Χ. Γεμέττας,
Β.Πελεκάνος, Ν. Καλλής, Ά.Τσέντας, Κ. Τσέντας

Στη συνέχεια στις 8 Σεπτεμβρίου 1957, συγκλήθηκε στο οίκημα του σωματείου (καφενείο Παρασκευά Σπανούδη, έναντι Α’ Συνεργατικού Παντοπωλείου) ευρύτερη γενική συνέλευση, στην οποία κλήθηκαν και παρευρέθηκαν και εκπρόσωποι των δύο υφιστάμενων σωματείων της κωμόπολης, Ένωσης Νέων Καραβά «Ε.Ν.Κ» και αθλητικού σωματείου «ΑΡΗΣ». Η Γενική Συνέλευση επικύρωσε την ίδρυση του νέου Σωματείου, απεφάσισε με τη σύμφωνη γνώμη των Διοικητικών Συμβουλίων τους, τη διάλυση των δύο υφιστάμενων σωματείων και την παραχώρηση όλου του έμψυχου και άψυχου υλικού τους στην «Α.Ε.Κ», ενέκρινε το καταστατικό του νέου σωματείου που ένα από τα βασικά του άρθρα απαγόρευε ρητά την ανάμειξή του σε κομματικές καταστάσεις και εξέλεξε το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο που το αποτέλεσαν οι Δημητράκης Ασπρής – Πρόεδρος – και Αντρέας Γ. Κοζάκος, Κώστας Πικραλλιδάς, Κώστας Φλουρής, Κυριάκος Κοζάκος και Γεώργιος Τσιαλής – Μέλη.

Σημαντικό και θετικό ρόλο στη συνένωση των δύο σωματείων διαδραμάτισε ο τότε τομεάρχης της Ε.Ο.Κ.Α. στην Επαρχία Κερύνειας ο σταυραετός του Πενταδακτύλου, Κυριάκος Μάτσης.

Από την ίδρυσή της η ΑΕΚ πρωτοστατούσε σε κάθε αθλητική, πνευματική και καλλιτεχνική κίνηση του Καραβά και της Επαρχίας Κερύνειας.

Καλλιέργησε τον αθλητισμό σε βάθος συστήνοντας τμήματα ποδοσφαίρου, καλαθόσφαιρας, πετόσφαιρας, κλασικού αθλητισμού και επιτραπέζιας αντισφαίρισης.

Ποδόσφαιρο:

Αμέσως μετά την ίδρυση της ΑΕΚ, δημιουργήθηκε μια πανίσχυρη ποδοσφαιρική ομάδα, το ικανότερο ίσως σύνολο όλων των εποχών, πανάξιος πρεσβευτής του Καραβά σ’ όλες τις ποδοσφαιρικές διοργανώσεις από τον Άγιο Αμβρόσιο μέχρι τον Ξερό και από τη Λύση μέχρι την μακρινή Πάφο.

Χρυσή εποχή της ΑΕΚ η περίοδος 1967 – 1971. Με πρωταγωνίστρια την ΑΕΚ οργανώνονται πάνω σε καλύτερη βάση το ποδόσφαιρο στην πόλη και επαρχία της Κερύνειας (ΕΠΟΕΚ). Ο Λίβανος Κορμακίτη μαζί με την ΑΕΚ μονοπωλούσαν τους τίτλους πρωταθλήματος και Κυπέλλου της Ομοσπονδίας και πολλά κύπελλα και ασπίδες, κατακτήσεις της δεύτερης αυτής χρυσής εποχής κοσμούσαν τις βιτρίνες του σωματείου.

Σταθμός ιστορικός στην πορεία της ΑΕΚ υπήρξε το 1972. Μετά από έντονες προσπάθειες του Διοικητικού Συμβουλίου και άλλων φίλων του σωματείου έγινε αποδεκτή η αίτηση της ένταξης της ΑΕΚ στην ΚΟΠ. Την ποδοσφαιρική περίοδο 1972 – 73, έλαβε μέρος στο πρωτάθλημα Γ’ κατηγορίας με αρκετή επιτυχία. Σε σύνολο δεκατεσσάρων ομάδων κατέλαβε την έβδομη θέση.

Κατά την περίοδο 1973 -74 η ΑΕΚ ενισχυμένη διεκδίκησε και αυτόν ακόμη τον τίτλο της Γ’ κατηγορίας. Ατυχίες, εχθρική διαιτησία και η φυγή στο εξωτερικό πριν τη λήξη του πρωταθλήματος του κανονιέρη Κώστα Κοσιάρη και του αμυντικού ογκόλιθου Αντώνη Παύλου καθήλωσαν την ΑΕΚ στην Πέμπτη θέση σε σύνολο δεκατριών ομάδων. Κατά την περίοδο αυτή η ΑΕΚ διέθετε τη δεύτερη ισχυρότερη επίθεση του πρωταθλήματος, σημείωσε σαράντα δύο τέρματα, που την αποτελούσαν οι Κώστας Κοσιάρης, Ιάκωβος Τσιουρούτης και Μισιελλής. Μεγαλύτερη επιτυχία 6-2 στον Πράξανδρο με τη Δόξα Κατωκοπιάς. Προπονητής ο Μάριος Πάπαλλος, που αγάπησε όσο λίγοι την ΑΕΚ και τους Καραβιώτες.
 

Μια αναμνηστική φωτογραφία των παλαιμάχων
ποδοσφαιριστών και της ποδοσφαιρικής ομάδας της ΑΕΚ στο
γήπεδο της Λάμπουσας στον Καραβά. Όρθιοι από αριστερά:
Α.Ιωάννου, Κ. Κουτσοκούμνης, Κ.Ρουβιθθάς, Μ. Κοκκινίδης,
 Δ. Ασπρής, Δ. Κίσσιης, Α. Σεκκίδης, Σ. Κοζάκος, Α. Κουτσο-
κούμνης, Γ. Μανώλη, Γ. Θεοτικός, Σ. Μαραγκός, Α. Μαραγκός.
 Καθήμενοι: Γ.Μάγος, Κ. Μυλωνάς, Κ. Κύρκος, Α.Παπακυπριανού,
Κ. Κωμοδρόμος, Ι. Σπαθιάς, Σ. Νικήτας, Τ. Βλάχος,
 Δ.Χατζηδαμιανού και Α. Σιδεράς

Την ανοδική πορεία της ΑΕΚ και την κατάκτηση του τίτλου του πρωταθλητή (στόχο που έθεσαν το Διοικητικό Συμβούλιο, ο προπονητής και οι ποδοσφαιριστές στη δεξίωση που παράθεσε ο Σύλλογος στους Μύλους του Καραβά, τον Ιούνιο του 1974, για επιβράβευση των προσπαθειών και επιτυχιών της ομάδας) διέκοψε και ανέτρεψε η Τούρκικη εισβολή.

Την περίοδο 1975 – 76 αποδυναμωμένη η ΑΕΚ, με τα μέλη και τους ποδοσφαιριστές της διασκορπισμένους, χωρίς πόρους οικονομικούς, δίνει το παρόν της στο προσκλητήριο της ΚΟΠ για επαναδραστηριοποίηση του αθλητισμού. Δηλώσει συμμετοχή στο μεικτό πρωτάθλημα Β’ και Γ’ κατηγορίας, όπου αγωνίζεται μαζί εμ την ΠΑΕΚ σαν ΠΑΕΚ/ΑΕΚ. Καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στον όμιλό της με ένα βαθμό διαφορά από τον πρωταθλητή Εθνικό Άσσιας. Προπονητής ο Μάριος Πάπαλλος και έδρα το γήπεδο του Αχιλλέα στο Καϊμακλί.

Την περίοδο 1977 -78, με την ίδρυση της ΠΑΕΕΚ, όλοι οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ παραχωρήθηκα με ελεύθερη μεταγραφή στο σωματείο που τάχτηκε να εκπροσωπεί το ποδόσφαιρο της πόλης και Επαρχίας Κερύνειας.

Ολοκληρώνοντας την αναφορά στο ποδοσφαιρικό τμήμα, τονίζεται η προσφορά του Γιάννη Κούβακα που ηγήθηκε του Τμήματος, σαν έφορος ποδοσφαίρου, από την ίδρυση της ΑΕΚ μέχρι την προσφυγιά. Αναφέρεται επίσης η προσφορά του Τάκη Βλάχου που αγωνίστηκε συνέχεια στην ΑΕΚ από το 1957 μέχρι το 1973.

Καλαθόσφαιρα:

Το άθλημα της καλαθόσφαιρας καλλιεργήθηκε σε μικρότερο βαθμό ελλείψει των αναγκαίων εγκαταστάσεων. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΕΚ, αρχές του 1972, αποφασίζει να προωθήσει το ωραίο και θεαματικό αυτό άθλημα. Η απόφαση αυτή υλοποιείται αμέσως μετά την ανέγερση γηπέδου καλαθόσφαιρας που διέθετε κερκίδες, αποδυτήρια και γραφείο στον ιδιόκτητο χώρο δίπλα από το οίκημα του συλλόγου. Στις 20 Νοεμβρίου 1972 εντάσσεται στη δύναμη της ΤΕΑΚ και αγωνίζεται κατά την περίοδο 1972 – 73 στο πρωτάθλημα Β’ κατηγορίας. Με προπονητή τον Κρίνο Μαρκίδη καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στη βαθμολογία με πρώτο τον Ολυμπιακό Λευκωσίας. Στην περίοδο 1973 - 74, με προπονητή το Μίκη Σιακαλλή, τερματίζει και πάλι δεύτερη, με πρώτη την ΕΝΑΟ Αγίων Ομολογητών. Το καλοκαίρι του 1973 η ΑΕΚ διοργάνωσε στον Καραβά τουρνουά καλαθόσφαιρας στο οποίο έλαβαν μέρος οι καλύτερες τότε ομάδες της Κύπρου ΑΠΟΕΛ, ΠΑΕΚ, Διγενής Μόρφου και Αχιλλέας Καϊμακλίου.

Πετόσφαιρα:

Το 1973 η ΑΕΚ εγγράφεται στη δύναμη της Ε.Ο.Π.Ε. Κύπρου και αγωνίζεται στο πρωτάθλημα Β’ Κατηγορίας της περιόδου 1973- 74 με πολύ καλά αποτελέσματα.

Κλασικός Αθλητισμός:

Ο σύλλογος καλλιεργούσε επίσης σε βάθος τον κλασικό αθλητισμό. Διοργάνωνε με επιτυχία τους ετήσιους αγώνες του κατακλυσμού στο γήπεδο της Λάμπουσας και πρωταγωνιστούσε μαζί με τον ΑΠΟΛ Λαπήθου κερδίζοντας εναλλάξ σχεδόν την επαμειβόμενη ασπίδα για τον πολυνείκη σύλλογο. Στους τελευταίους αγώνες του κατακλυσμού, που διεξήχθηκαν στις 2 Ιουνίου 1974, η ΑΕΚ κατέλαβε την πρώτη θέση. Εκτός από το ΑΠΟΛ, στους αγώνες αυτούς λάμβαναν μέρος και ο ΙΚΑΡΟΣ Αγίου Γεωργίου, το ΘΟΙ Βασίλειας, ο ΡΗΓΑΣ Διορίου, η Αναμορφωτική Λέσχη Λαπήθου και οι σύλλογοι άλλων γειτονικών χωριών της επαρχίας Κερύνειας. Η ΑΕΚ συμμετείχε επίσης ανελλιπώς, από την καθιέρωση τους το 1960, στους εαρινούς αγώνες «Τα Μάτσεια» που διοργάνωνε στο γήπεδο του ο Γ.Σ. Πράξανδρος, προς τιμήν του Σταυραετού του Πενταδακτύλου Κυριάκου Μάτση, κάθε Απρίλη.
 
Από εκδρομή μελών της ΑΕΚ Καραβά στην
 Ελλάδα το 1973

Στους αγώνες που έγιναν τον Απρίλη του 1974, η ΑΕΚ κατέλαβε τη δεύτερη θέση. Από το φυτώριο της ΑΕΚ ξεπήδησαν αθλητές – ταλέντα με νίκες σε Πανεπαρχιακούς και Παγκύπριους αγώνες στίβου όπως οι Δημήτρης Πατέρας στα 100 μέτρα, Νεόφυτος Νεοφύτου στα 800 και 1500, Σοφοκλής Νεοφύτου στους δρόμους αντοχής, Αντρέας Πατέρας στα 400 μέτρα και Χαράλαμπος Τσαγγάρης στο άλμα εις μήκος. Διακρίθηκαν επίσης πολλοί άλλοι, ιδιαίτερα στους αγώνες του κατακλυσμού.

Επιτραπέζια Αντισφαίριση:

Το δημοφιλές άθλημα της επιτραπέζιας αντισφαίρισης ήταν επίσης διαδεδομένο ανάμεσα στα μέλη της ΑΕΚ. Το 1974 οι αντισφαιριστές του συλλόγου έλαβαν μέρος στο Παγκύπριο ατομικό πρωτάθλημα που διοργάνωσε η ΠΟΕΠΑ στο εντευκτήριο του σωματείου Ελευθερία Παλλουριώτισσας, όπου και διακρίθηκαν παρά την απειρία τους.

Παράλληλα με τον αθλητισμό, ο σύλλογος ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα στον πνευματικό, πολιτιστικό και καλλιτεχνικό τομέα.

Θεατρικό Συγκρότημα:

Κατά καιρούς το καλλιτεχνικό τμήμα της ΑΕΚ παρουσίασε διάφορες θεατρικές παραστάσεις σε εθνικές κυρίως επετείους.

Την 9η Ιουλίου 1960, παρουσίασε στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καραβά το Θεατρικό έργο του Βασίλη Μιχαηλίδη «Η Χιώτισσα», το 1966 παρουσιάστηκε το έργο Γρηγόρης Αυξεντίου – Η Μάχη του Μαχαιρά», τον επόμενο χρόνο – 1971- παίχτηκε η κωμωδία «Το δόντι του Γιασονή» κατά τη διδασκαλία της Σωτηρούλας Γεμέττα. Τέλος το 1971, με τους εορτασμούς των 150 χρόνων από τη έναρξη της ελληνικής Επανάστασης του 1821, παρουσιάστηκε κατά διδασκαλία του Αντρέα Μαραγκού το έργο του Σπύρου Μελά «Ο Παπαφλέσσας».
 

Στιγμιότυπα από θεατρικές παραστάσεις στο Δημοτικό Θέατρο Καραβά

Όλα τα έργα ανεβάστηκαν από τη σκηνή του Δημοτικού Κινηματοθεάτρου Καραβά.

Χορευτικό Συγκρότημα:

Από το 1964, η ΑΕΚ διατηρούσε χορευτικό συγκρότημα, οι εμφανίσεις του οποίου αποσπούσαν πάντοτε τα ευμενή σχόλια και το θαυμασμό του κοινού. Το συγκρότημα, εκτός από τις εκατοντάδες εμφανίσεις που πραγματοποίησε σε εθνικές και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Κύπρο, παρουσιάστηκε και τίμησε την ΑΕΚ και τον Καραβά στο θέατρο Ηρώδου του Αττικού, στο Παλαί Ντε Σπορ Θεσσαλονίκης και στη Ρόδο.
 

Το χορευτικό συγκρότημα του σωματείου μας

Εθνικές Γιορτές – Επέτειοι:

Με ενδοσωματειακούς εορτασμούς η ΑΕΚ τιμούσε όλες τις εθνικές Επετείους και ιδιαίτερα την επέτειο την έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. Στον εορτασμό της 1ης Απριλίου 1974 ομιλητής ήταν ο τομεάρχης της Ε.Ο.Κ.Α Νίκος Κόσιης.

Τιμώντας τη μνήμη του υπαρχηγού της Ε.Ο.Κ.Α. Γρηγόρη Αυξεντίου και του Σταυραετού του Πενταδακτύλου Κυριάκου Μάτση, αντιπροσωπεία της ΑΕΚ με επικεφαλής το λάβαρο του Συλλόγου παρευρισκόταν στα εθνικά Μνημόσυνα που γίνονταν στο Μαχαιρά και στο Δίκωμο προς τιμή των δύο αυτών ηρώων του Κυπριακού Έπους.
 
Παρέλαση στη λεωφόρο Λουκή Ακρίτα
στον Καραβά

Γιορτή του Κατακλυσμού:

Η ΑΕΚ διοργάνωνε κάθε χρόνο την «πανήγυρη του Κατακλυσμού», την οποία έθετε υπό την αιγίδα του ο Δήμος Καραβά. Η «πανήγυρης ήταν διήμερος, άρχιζε την Κυριακή της Πεντηκοστής με αγώνες στίβου στο γήπεδο της Λάμπουσας και συνεχιζόταν τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος με αγώνες θάλασσας στο μικρό λιμανάκι της Λάμπουσας νωρίς το απόγευμα και αργότερα στο γήπεδο και πάλι με Κυπριακούς χορούς, αυλό, ερωτικά δίστιχα και τσιαττίσματα.

Παλαιότερα οι αγώνες διανθίζονταν με το ξεκαρδιστικό αγώνισμα των γαϊδουροδρομιών στο οποίο πρωταγωνιστούσε ο Αντρέας Κώστα Σίφουνας. Στο ενδιάμεσο των αγώνων ή πριν από τους διαγωνισμούς της Δευτέρας, μαθητές των δημοτικών σχολείων του Καραβά και της Λαπήθου χόρευαν Κυπριακούς και Ελληνικούς χορούς και λάμβαναν μέρος στα γραφικά και συνάμα θεαματικά αγωνίσματα των αυγοδρομιών και των σακκουλοδρομιών.

Οι εκδηλώσεις του κατακλυσμού θεωρούνταν από τους Καραβιώτες και τους κατοίκους της γύρω περιοχής το μεγαλύτερο «κοσμικό» γεγονός της χρονιάς και η προσέλευση του κόσμου ήταν αθρόα.

Χορός του Λεμονιού:

Κάθε Σεπτέμβρη, ο Σύλλογος διοργάνωνε το χορό του Λεμονιού σε παραθαλάσσια κέντρα του Καραβά. Οι πρώτοι χοροί έγιναν στον παλιό Ζέφυρο του Κουρτέλλα και στη συνέχεια στο Χρυσό Βράχο, στη Νεράιδα, στην Πράσινη Κοιλάδα και στου Οδυσσή Χατζηδαμιανού. Το Σεπτέμβρη του 1973 έγινε στο «CHURCHILL GARDEN» ο τελευταίος χορός του Λεμονιού.

Προσφυγοποίηση – Επαναδραστηριοποίηση:

Το μοναδικό τμήμα της ΑΕΚ που επαναδραστηριοποιήθηκε στα πρώτα χρόνια της προσφυγιάς ήταν το ποδοσφαιρικό (1975 - 76).

Σε έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών της ΑΕΚ που συγκροτήθηκε στις 25 Αυγούστου 1976 στο οίκημα του Απόλλωνα στη Λεμεσό αποφασίστηκε η ενοποίηση του ποδοσφαιρικού τμήματος της ΑΕΚ με το ποδοσφαιρικό τμήμα της ΠΑΕΚ Κερύνειας.

Μια νέα προσπάθεια επαναδραστηριοποίησης του σωματείου έγινε το 2000, όπου μια ομάδα μελών του σωματείου έθεσε τις βάσεις για να αρχίσει μια προσφορά του σωματείου στον αθλητικό τομέα. Τα πρώτα βήματα ήσαν δύσκολα αλλά σιγά-σιγά οι προσπάθειες απέδιδαν καρπούς.

Σημαντικός σταθμός στην ιστορία του σωματείου υπήρξε η συνένωση όλων των αθλητικών σωματείων της Κωμόπολης μας στην προσφυγιά με την επωνυμία Αθλητική Ένωση Καραβά Λάμπουσα.

Η συνένωση πραγματοποιήθηκε με τη σημαντική συμβολή του πρώην Δημάρχου Καραβά κι. Πανίκου Τσέντα και τον νυν Δήμαρχο κ. Γιάννη Παπαϊωάννου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιανουαρίου του 2004 στο οίκημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών και σε αυτήν παρευρέθηκε και χαιρέτησε την εκδήλωση ο υπουργός άμυνας, κ. Κούλλης Μαυρονικόλας.
 

Απονομές σε εκπροσώπους προσφυγικών
σωματείων που διατηρούσαν τμήματα
πετόσφαιρας πριν το 1974. Στο κέντρο ο
πρώην πρόεδρος του σωματείου μας Κ. Κοζάκος
Τελικός κυπέλλου, κλειστό γήπεδο
«Σπύρος Κυπριανού» Λεμεσός 23 Απριλίου 2010
Αναμνηστική φωτογραφία πριν την έναρξη του
τελικού κυπέλλου. Από αριστερά: Α. Φελλάς, 
Θ. Κοζάκου, Μ. Σιζόπουλος, Ν. Παπαπέτρου,
Π. Κωνσταντίνου,Γ. Παπαϊωάννου, Κ. Γεωργιάδης
και Σ. Χριστοφίδης

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν για την προσφορά τους όλοι οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές και αθλητές του σωματείου καθώς και οι πρόεδροι των τριών σωματείων της κωμόπολης μας, Κυριάκος Κοζάκος για το σωματείο «ΑΕΚ», Δημήτρης Ασπρής για το σωματείο «ΑΡΗΣ» και ο Ανδρέας Σεκκίδης για το σωματείο «ΠΑΟΚ».
 

Οι πρόσφατες διακρίσεις του σωματείου μας:

Η ομάδα πετόσφαιρας ανδρών του σωματείου μας με την άνοδό της στην Α’ κατηγορία πριν μερικά χρόνια, διακρίνεται με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα. Την πρώτη χρονιά που έλαβε μέρος στο πρωτάθλημα Α’ κατηγορίας κατέλαβε την τρίτη θέση με αποτέλεσμα να έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει σε διεθνείς διοργανώσεις.
 

Από τη συμμετοχή της πετοσφαιρικής μας ομάδας στο
Ευρωπαϊκό Κύπελλο Συνομοσπονδίας που έγινε
στη Γαλλία – Νοέμβριος 2005
Απονομή τιμητικής πλακέτας από το Δήμαρχο
Καραβά στον Πρόεδρο του αθλητικού μας
 σωματείου κ. Παντελή Κωνσταντίνου

Η πρώτη ιστορική στιγμή για το σωματείο μας, καταγράφτηκε το 2005 με πρόεδρο τον Δαμιανό Χατζηδαμιανού, όπου η ομάδα πετόσφαιρας ανδρών συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό κύπελλο συνομοσπονδίας. Συμμετείχε στον 6ο όμιλο της διοργάνωσης, οι αγώνες της οποία έγιναν στην πόλη Τουρσουάνγκ της Γαλλίας από τις 11-13 Νοεμβρίου 2005. Η ομάδα μας κατάφερε να πετύχει μια νίκη και να καταλάβει την τρίτη θέση. Μια νίκη που ανέδειξε την πολύ αξιόλογη αγωνιστική αθλητική παρουσία του σωματείου μας και προέβαλε ταυτόχρονα την κατεχόμενη κωμόπολή μας σε διεθνές επίπεδο.

Οι πιο σημαντικές όμως διακρίσεις του σωματείου μας, ήρθαν το 2010. Συγκεκριμένα, η κατάκτηση του κυπέλλου πετόσφαιρας ανδρών που έγινε στις 23 Απριλίου 2010, στο κλειστό γήπεδο «Σπύρος Κυπριανού» στη Λεμεσό, με αντίπαλο την πρωταθλήτρια ομάδα της Ανόρθωσης. Ο αγώνας συναρπαστικός, καθήλωσε όλους τους φιλάθλους που τον παρακολουθούσαν μέχρι και το τελευταίο λεπτό. Αποτέλεσμα 3-2 για την POKKA-ΑΕΚ Καραβά-Λάμπουσα. Ένας τίτλος που έδωσε μεγάλη χαρά και περηφάνια στους Καραβιώτες, στους συνεπαρχιώτες Κερυνειώτες και σε όλους τους φίλους του σωματείου μας.
 

Οι απονομές του κυπέλλου πετόσφαιρας 2010

Από τους πανηγυρισμούς μετά την κατάκτηση
 του κυπέλλου
Μια επιπρόσθετη διάκριση για το σωματείο μας, ήταν επίσης ο αγώνας για το Super-Cup που διοργανώνει κάθε χρόνο η Κυπριακή Ομοσπονδία Πετόσφαιρας με συμμετοχές την πρωταθλήτρια και κυπελλούχο κάθε χρονιάς. Ο αγώνας πραγματοποιήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 2010 και σε αυτό τον αγώνα η ομάδα πετόσφαιρας του σωματείου μας κέρδισε με 3-1 set.
 

Από τη συμμετοχή μας στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο με αντίπαλο την ομάδα της ΕΑΠ Πατρών

Με την κατάκτηση του κυπέλλου, η ομάδα πετόσφαιρας του σωματείου συμμετείχε το 2010 στην Ευρωπαϊκή διοργάνωση του “European Challenge Cup”. Η κλήρωση την έφερε αντιμέτωπη με την Ελληνική ομάδα της Ένωσης Αθλοπαιδιών Πατρών. Ο πρώτος αγώνας έγινε στην Πάτρα στις 17 Νοεμβρίου 2010 όπου νικητής ήταν η ομάδα της Πάτρας με 3-1 set. Ο δεύτερος αγώνας πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο στο κλειστό γήπεδο του Πανεπιστημίου Κύπρου, στις 24 Νοεμβρίου 2010. Και στο δεύτερο αγώνα νικήτρια πάλι ήταν η ομάδα της Πάτρας με 3-0 set. Η συμμετοχή στη διοργάνωση αυτή, έδωσε επιπρόσθετες εμπειρίες σε όλους, καθώς επίσης αναπτύχθηκαν αδελφικοί δεσμοί με το σωματείο της Πάτρας. Η προσέλευση του κόσμου και στους δύο αγώνες ήταν αθρόα και αυτό έδωσε μια επιπρόσθετη ευκαιρία στο σωματείο μας να προβάλει την πλούσια αθλητική του δράση και μαζί την κωμόπολή μας, τον αξέχαστο Καραβά μας.
 
Από τη συμμετοχή μας στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο
με αντίπαλο την ομάδα της ΕΑΠ Πατρών
Αναμνηστική φωτογραφία με την ομάδα μετά
την απονομή του κυπέλλου του Super Cup
 

Στην πετοσφαιρική περίοδο Οκτώβρης 2010 – Απρίλης 2011, η ομάδα πετόσφαιρας ανδρών του σωματείου μας κατέκτησε τη 2η θέση. Στην τελική κατάταξη πήρε τους ίδιους βαθμούς με την πρωταθλήτρια ομάδα της Ανόρθωσης, η οποία είχε διαφορά μόνο ένα set πλεονέκτημα από τα αποτελέσματα της δικής μας ομάδας.

Η δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα έδωσε την ευκαιρία στην πετοσφαιρική μας ομάδα να διαγωνιστεί σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Το Δεκέμβριο του 2011 στη διοργάνωση του CEV Challenge Cup, η ομάδα πετόσφαιρας ανδρών του σωματείου απέκλεισε στον 1ο γύρο την ομάδα Hot Volleys Βιέννης στην Αυστρία με 3-0 set και στον επαναληπτικό αγώνα στη Λεμεσό πήρε επίσης άνετη νίκη πάλι με 3-0. Η επόμενη ομάδα αντίπαλος της ΑΕΚ Λάμπουσα στην ευρωπαϊκή διοργάνωση ήταν η Λακάπα Ραβονεκ Φινλανδίας, την οποία νίκησε στους δύο αγώνες που έγιναν στις αρχές του 2012. Η πετοσφαιρική ομάδα του σωματείου μας κατάφερε να διαγωνιστεί στις 16 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης με πολλές εμπειρίες και με μεγάλη προβολή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης του εξωτερικού.

Την πετοσφαιρική περίοδο 2011-12 η ομάδα του Σωματείου ΡΟΚΚΑ ΑΕΚ Καραβά Λάμπουσα στέφθηκε πρωταθλήτρια για πρώτη φορά στην ιστορία του σωματείου. Μια εξαιρετική διάκριση ην οποία γέμισε περηφάνια τον Καραβά και όλους του εκτοπισμένους από την Επαρχία Κερύνειας. Η επίδοση του κυπέλλου της πρωταθλήτριας έγινε σε μια συγκινητική τελετή που διοργανώθηκε στο αθλητικό κέντρο «Σπύρος Κυπριανού» στη Λεμεσό στις 16.03.2012.
 
Αναμνηστική φωτογραφία μετά την κατάκτηση
του κυπέλλου της πρωταθλήτριας - 16.3.12
Απονομή του κυπέλλου SUPER CUP -12.10.12

Με την έναρξη της νέας πετοσφαιρικής περιόδου 2012-13 διεξήχθη ο αγώνας για το Super Cup μεταξύ της πρωταθλήτριας ομάδας ΑΕΚ Λάμπουσα και της κυπελλούχας ομάδας Ανόρθωση Αμμοχώστου. Νικήτρια αναδείχθηκε η ομάδα της ΡΟΚΚΑ ΑΕΚ Λάμπουσας. Μια επιπρόσθετη διάκριση του σωματείου μας που τιμά τον Καραβά και όσους ασχολούνται με τον αθλητισμό και στηρίζουν με κάθε τρόπο το σωματείο. Ο αγώνας διεξήχθη στις 12.10.2012 στο αθλητικό κέντρο «Σπύρος Κυπριανού» στη Λεμεσό.

Ψηλοί στόχοι, μεγάλες επιδιώξεις. Και όλα συνδέονται με την αγάπη και την περηφάνια που νιώθουμε για την κατεχόμενη κωμόπολή μας. Δέσμευση όλων που βρίσκονται δίπλα στο σωματείο, του προέδρου, των μελών του Δ. Σ., των μελών, των χορηγών και των φίλων, ότι αυτή η πορεία θα συνεχιστεί μέχρι που να αξιωθούμε μια μέρα να χαρούμε μεγαλύτερες διακρίσεις στη φυσική έδρα του σωματείου μας, στον αξέχαστο Καραβά μας.

Τυπώστε Αρχή Σελίδας Ταχυδρομήστε
Copyright © Karavas Municipality 2011
Designed and developed by NETinfo Plc
22516937 karavas.municipality@cytanet.com.cy